Tusen stjerner
Prøvde å ta eit stjerne bilete. Trur det er Orion, eller ein som er lik eg har tatt.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2009-03-14 20:27:02
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2009-03-14 20:30:55
    Versjon #3
Utstyr
  • Canon EOS 450D
  • Canon 18-55mm
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNattbilder
  • Lastet opp
  • Visninger173
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_383750} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (6)
Anders F. R.

Hei! Det er flere enn meg som er fascinert av stjernehimmelen, ser jeg. Det er Cassiopeia du har tatt bilde av her, karakteristisk med de 5 stjernene i W-form.

Det er et brukbart forsøk du har gjort her. Himmelen er mørk blå, ikke helt sort, og det er ikke plagsom støy. Men stjernene er ikke helt i fokus, og de er ikke så lyse.

Som du kanskje har oppdaget er det ikke helt lett å fokusere på stjernene. AF fungerer ikke, og de er for må og lyssvake til at det går å fokusere manuelt i søkeren. Du har ikke truffet helt med fokus her. Et tips er å fokusere manuelt på noe annet som er lysere og lettere å fokusere på, som også er "uendelig" langt unna, f.eks. månen om den er oppe, eller fjerne lys (by e.l.) flere km unna, og så la fokus stå der mens du fotograferer stjerner.

Jeg vet ikke hva slags ISO-innstilling, blender og lukker du har brukt, men du kan nok eksponere litt lysere, dvs. bruke litt lenger tid (men kanskje ikke så mye, da blir det streker), større blenderåpning eller høyere ISO. Da blir stjernene tydeligere og du får du med flere svake stjerner som er vanskelige å se med øyet.

Det er utfordrende å få til gode stjernebilder, men det er moro når man treffer. Håper du fortsetter, og viser oss flere bilder. Lykke til!

Hilsen Anders F. R.
Lene Kristin G.

Heisann=) takk for kommentaren. Det er vanskeleg å ta bilde. Prøvde meg mange gangar, og dette er eit av dei klaraste bilda eg tok av dette stjerne bilete.

Lukker tida hadde eg nesten på fult, 25 sek. trur eg den var og ISO var 400. Men dette er min første gong eg tar eit stjerne bilete. Og eg held på å lære meg fortsatt å bruke kameraet.

Det er ikkje enkelt å finne eit motiv lang unna når det er trær rundt om kring som sperrer ein del. =P

Månen var oppe. Kunne nesten tru det var sola. For den lyste skarpt. Skal få lasta eit bilete opp av månen og Karslvogna også.
Anders F. R.

Hei igjen!

25 sekunder er nok litt kort tid, ja. Du burde skaffe deg en låsbar snorutløser. Da kan du sette kameraet i "B" og prøve ett minutt eller kanskje to. 400 ISO er et fornuftig valg, vil jeg tro. Kjenner ikke ditt kamera, men kanskje kan det bli bra på 800 ISO også.
Nå så jeg akkurat at du har lagt inn flere versjoner, men jeg får ikke sett dem før jeg har fullført denne kommentaren.

afr.
Anders F. R.

Nok en gang.....

Har sett på de to andre versjonene. Samme kommentarer til Karlsvogna som til Cassiopeia, egentlig.

Når deg gjelder månen, så blir den som du ser fullstendig overeksponert osv. med så lang lukkertid. Den er jo direkte solbelyst, og kan i utgangspunktet eksponeres som om du tar et bilde en solblank sommerdag, dvs. noe rundt 200 ISO, 1/250 s og f/11. Da blir alt annet svart som natten, bokstavelig talt. Ergo går det dårlig å få månen, himmelen og landskapet eksponert riktig på samme bilde. Skal du få til det, må du til med dobbelteksponeringer e.l., det blir et litt større prosjekt.

Med 55 mm brennvidde blir månen kun ca. 0,5 mm stor på bildebrikken i kameraet, så det blir kun noen få piksler i den. Du får derfor ikke særlig mye detaljer i månen med ditt objektiv.

Mvh afr.
jøran f.

Bildene blir litt lyse så du har slept mye lys inn på brikka. Stjernene blir da mer snøfnugg enn stjerner.Ved stjernebilder er det en fordel at den blå himmelen blir svartest mulig.Autofokusen på kameraet blir lurt av både mørke og størrelsen på objektene. ISO 400 er nok ideelt. Når det gjelder månebilde er det mulig med autofokus. Men regn med en halv time, for det blir alltid endel innstillingstid.Jeg vil anbefale manuelle innstilliger og begynne på blender f4.Kameraet ved månefotografering bør settes på spotmåling. Det er også viktig å unngå all lysforurensing. Rørosområdet et spesiellt ypperlig fordi det er så tørr luft. Kyststrøkene har ofte litt dis i lufta så bildene kan virke litt ute av fokus. Hvis du nå i tillegg har mulighet til å låne deg en 300-400mm linse vil resultatet blitt bedre.
Anders F. R.

Jøran, du skriver: "Bildene blir litt lyse så du har slept mye lys inn på brikka. Stjernene blir da mer snøfnugg enn stjerner.Ved stjernebilder er det en fordel at den blå himmelen blir svartest mulig."

Jeg er ikke enig med deg. Her er bildet snarere eksponert litt for mørkt. Ved å slippe inn mer lys, får man med mange flere, svake stjerner. Om himmelen blir for lys, er det ikke noe problem å justere den ned til passe mørkeblå/sort etterpå. Det at stjernene er "mer snøfnugg enn stjerner" her skyldes feil fokus, ikke overeksponering.

Mvh afr.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu